Over Flexo

FlexoHet flexografisch drukprocedé
Flexodruk is een rotatieve hoogdruktechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van flexibele drukvormen, meestal fotopolymeer platen en sneldrogende dunne vloeibare inkt. Hoogdruk betekent dat het beeld, wat gedrukt moet worden, hoger ligt op de drukvorm. De rasterwals neemt de inkt op en zet deze over op de wals waar de fotopolymeer plaat op gemonteerd is. Hierbij wordt de overmaat aan inkt van de rasterwals afgeschraapt met behulp van het rakels. Bij buitendruk staat de tekst op de polymeerplaat in spiegelbeeld, waardoor de bedrukking leesbaar op het substraat wordt afgedrukt.

FlexoFlexodruk en verpakkingen
In de verpakkingsindustrie wordt flexodruk op relatief grote schaal toegepast. Flexodruk wordt gebruikt voor het bedrukken van flexibele verpakkingen op basis van papier, kunststof en aluminiumfolie, maar flexodruk wordt ook veel gebruikt voor het bedrukken van golfkarton en papier.

De samenstelling van flexodrukinkten kan zijn uitgevoerd op oplosmiddelbasis, maar ook op waterbasis. In het laatste geval spreekt men ook wel van watergedragen inkten. Watergedragen flexodrukinkten worden op grote schaal toegepast bij de fabricage van verpakkingen uit papier en golfkarton. Bij flexodrukken op niet-poreuze materialen als kunststoffen of aluminiumfolie zijn meestal flexodrukinkten op oplosmiddelbasis noodzakelijk. Verder zijn er ook UV uithardende flexodrukinkten op de markt beschikbaar, hier komt geen oplosmiddel aan te pas. UV wordt vaak bij smallebaan flexodruk gebruikt.

De kwaliteit van flexodruk
Wie voor flexodruk kiest, doet dat meestal vanwege flexibiliteit en het grote voordeel dat er geen sprake is van registerverschillen door rekken van het materiaal, zoals dat bij diepdruk kan gebeuren. Meerdere kleuren worden direct naar elkaar gedrukt op het materiaal dat rond de grote centrale tegendrukcilinder is gespannen, waardoor ze altijd exact aansluiten. Flexodruk heeft een ware revolutie ondergaan. Van eenvoudig drukken in volle tinten naar complexe halftoon beelden: flexodruk is het uitgegroeid tot een volwaardige concurrent van andere druktechnieken.