19 december 2022

Kerstboodschap Roel Seele, voorzitter EFTA-Benelux

Het zijn bijzondere tijden. Waarschijnlijk zeiden mij ouders dat ook in de jaren 60 en 70, met onder andere de Cuba crisis, de oorlog in Vietnam, de koude oorlog tussen Oost en West en de grote veranderingen in de maatschappij.

Maar toch: Na een 2-jarige Covid-19 pandemie die alles op slot deed, vervolgens een uitzichtloze oorlog in Europa die veel doden, gewonden en verwoesting achterlaat en als onder andere daarvan zorgt voor wereldwijde prijsstijgingen voor voedsel en energie. In Nederland is dit ook goed voelbaar.
 
De inflatie is zeer hoog voor Nederlandse maatstaven en energie is nog nooit zo duur geweest. Veel particulieren weten niet hoe de eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden en bedrijven redden het soms niet meer. Als klap op de vuurpijl zakt de temperatuur in de - laatste jaren doorgaans milde - winter plots naar schaatstemperaturen. De koude geeft mooie winterse plaatjes en zeker als erbij geschaatst wordt, maar voor de stookkosten is het niet zo mooi.
 
In onze industrie kenmerkte het afgelopen jaar zich ook door grondstofprijzen gekte. Er werden offerte afgegeven die maar zeer kort geldig waren. De rollen folie werden tijdens het transport duurder. Het zou mooi zijn voor de Oekraïne als de oorlog daar snel voorbij is en er een einde komt aan de onvoorstelbare ellende die de bevolking daar ondervindt en ze weer aan de opbouw kunnen beginnen. Een bijkomend voordeel is dat op de markt de prijzen zich dan wellicht gaan stabiliseren en langzaam zullen dalen.
 
De EFTA-Benelux heeft het programma voor volgend verenigingsjaar gereed. Op 12 januari start de eerste van een reeks EFTA Vitamines. Ook zijn de data van de Flexo Academy bekend. In 2023 wordt er in november de 2-jaarlijkse EFTA-Benelux Flexo Awards in Antwerpen georganiseerd. Genoeg mooie zaken om naar uit te kijken!
 
Het bestuur wenst alle leden fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond en succesvol 2023 toe! 

Tussen kerst en nieuwjaar is het EFTA Secretariaat gesloten. Vanaf 2 januari staan wij weer voor u klaar.