9 juni 2021

Flexo-Award winnaar spotlight: Etikettendrukkerij Noord-Nederland. “Dankzij onze mensen kunnen wij ons onderscheiden”


Na de FTA Diamond Awards van 22 april jl. gloort het volgende Flexo ‘feestje’ al weer aan de horizon! Met nog maar 5 maanden te gaan tot de Flexo Awards op 10 november a.s. begint het te spannen voor onze leden in de Benelux. Inmiddels is de inzendingstermijn geopend (zie boven). Reden genoeg voor ons om samen te zitten met enkele van onze 2019 Flexo Gold winnaars, en te vragen of deze nog tips hebben voor de lichting van 2021. Deze keer is het de beurt aan René Bouwman van
Etikettendrukkerij Noord-Nederland.

Voordat we beginnen, kun je ons iets meer vertellen over jullie bedrijf? Wat doen jullie, en wat is jullie link met de EFTA?
“Etikettendrukkerij Noord-Nederland is een drukkerij in het noorden van in het land, in Hoogeveen. Met behulp van een tweeploegen dienst en vier drukpersen (3 flexo machines en 1 hybride pers) vertrouwen onze klanten ons, om voor hen de mooiste etiketten te mogen drukken. Onze hybride pers is daarbij ook vrij uniek binnen de hele Benelux: dit is een combinatie tussen inkjet en flexo. Daarmee kunnen we zowel digitaal als flexo combineren in één productiegang, wat leidt tot prachtige resultaten.

Onze link met de EFTA komt vanzelfsprekend door onze drie flexo persen, en met de etiketten die we vanaf deze persen hebben gebruikt voor de Flexo Awards”.

En hoewel de hybridepers in 2021 nog niet mee zal doen aan de Flexo Awards, voegt René met een subtiele glimlach toe deze hopelijk ooit ook te mogen gebruiken voor een EFTA-Award categorie zoals Technische Innovaties.

Als finalist werden jullie uitgenodigd voor het evenement in het Hilton Hotel Antwerpen. Waren jullie vooraf al zeker van jullie winst of was het nagelbijten tot het laatste moment?
“Ja dit was ook voor ons een verassing! Je stuurt enkele etiketten in, maar je weet zelf ook niet of je nou écht meedoet voor goud. Dit wordt door de EFTA ook stilgehouden tot het laatste moment: wat het alleen maar spannender maakt. Dus dit was zeker ook voor ons een vraagstuk.”

En toen het eenmaal bekend was, hoe hebben jullie de gouden winst gevierd?
“De volgende dag is het hele bedrijf getrakteerd met speciaal opgemaakte taarten en hebben we de beelden van de award ceremonie gedeeld. Dus we hebben er zeker even bij stilgestaan na die verassende maar mooie avond.”

Wat is volgens jullie de reden dat jullie goud hebben gewonnen?
Na kort nadenken reageert René met een brede grijns:
“Natuurlijk omdat we hele mooie etiketten hebben aangeleverd! En zoals je zelf al in je vraagstelling aangeeft zat dat hem niet in de machines: die kan iedereen kopen. Ook de overige techniek is nagenoeg gelijk. Het verschil zit hem echt in het stukje mens: dankzij onze mensen en drukkers kunnen wij ons onderscheiden”.

Aangezien je aangeeft dat veel van de moderne machines ontzettend goed presteren en het verschil meer in de mens zit zijn we wel benieuwd: maakt de leeftijd van de pers dan meer verschil?
“Voor ons weinig…ik zal je vertellen dat wij een selectie aan in te zenden etiketten hebben gemaakt, en achteraf eigenlijk niet meer gekeken van welke machine een specifiek etiket kwam. Dus voor ons was het zeker niet 1 bepaalde pers die de ingezonden etiketten drukte: we keken simpelweg per etiket naar de kwaliteit.“

Jullie hebben goud gewonnen bij Flexoprint op folie en labels, was dit de enige categorie waar jullie aan meededen?
“Nee, op papier hebben we ook meegedaan. Hier wonnen we zilver, dus net geen goud, maar ook zeker geen verkeerd resultaat.”


Waarom denk je dat jullie specifiek bij deze categorie wonnen? Is Flexoprint op folie en labels echt een specialisme voor jullie?
“Tja we wonnen Goud, Zilver en Brons binnen deze categorie dus stiekem misschien wel een beetje!” reageert René vrolijk. “Als je alle prijzen binnen die categorie wint zul je vast enigszins een specialisme hebben, maar de échte reden weet alleen de EFTA jury.”

Zijn jullie al volop bezig met de voorbereiding van de komende 2021 EFTA Flexo-Awards?
“We hebben niet een specifiek EFTA moment om puur voor de inzendingen te drukken: in plaats hiervan houden we gewoon vaak een kleine hoeveelheid exemplaren achter na reguliere productieruns. Het is zeker lastig om iedereen scherp te houden, te zorgen dat iedereen de mooie drukresultaten bewaart. Dit jaar hebben we wel een specifieke ‘EFTA doos’ waar men deze resultaten kan brengen, wat al een hoop helpt!”

Follow-up vraag: Hebben jullie zelf nog goede voornemens voor de EFTA Flexo-Awards van 2021? Dingen die jullie anders gaan doen of op willen letten? (en die je wilt delen, natuurlijk).
“Zeker geen grote aanpassingen. We willen dit jaar wat meer stalen opzij leggen zodat we meer etiketten hebben om tussen te beslissen welke we gaan inzenden, maar verder varen we gewoon dezelfde koers als in 2019.”

Om het sportief af te sluiten: Wil je nog iets kwijt aan je concullega’s die in 2019 de prijs hebben misgegrepen? Een tip voor bij de productie, inzending of deelname? Succes wensen? Alles mag.
Na kort na te denken benadrukt René het volgende: “De EFTA Awards zijn natuurlijk ook vooral gewoon een groot netwerk gebeuren. Het gaat niet alleen om de prijs maar het gaat ook vooral om het elkaar ontmoeten, zowel leveranciers als collega’s. Dat is denk ik ook  een toegevoegde waarde van de EFTA. Daarnaast is het voor de EFTA als branchevereniging belangrijk om gezamenlijk binnen Nederland en de Europese gemeenschap Flexo te promoten. Het is belangrijk om als Flexo verpakkingsindustrie ons op EU niveau in Brussel te laten vertegenwoordigen.  

Na deze prachtige afsluiter van René hebben we bij de EFTA nog meer zin in de komende EFTA Awards….hopelijk jullie ook! Nog niet begonnen met het verzamelen van jullie inzendingen maar dankzij René overtuigd? Neem dan een kijkje op onze website om te zien hoe je mee kunt doen als je al lid bent, of om te zien hoe je lid kunt worden.